Goedkoop je tuin opknappen? 10 tips!

Hey, psst, jij daar! Leuk dat je er bent. Wil jij goedkoop je tuin opknappen? Ontdek in dit artikel mijn 10 tips om goedkoop je tuin op te knappen! En bespaar jezelf honderden tot duizenden euro’s.

Tuinieren is fantastisch en het liefst willen we allemaal een zo mooi mogelijke tuin, toch? Maar je tuin opknappen kan al snel veranderen in een dure hobby. Tegels zijn duur. Bloemen en planten zijn duur. Tuindecoratie is duur. Tuinverlichting is duur. En dat lijstje kan nog veel langer doorgaan. Maar met een goede planning en een beetje slimmigheid kun je jouw tuin een mega transformatie geven – low budget! Met mijn 10 tips om goedkoop je tuin op te knappen kom je in ieder geval al een heel eind.

Handig, voor als je in een huurhuis woont waar je niet teveel geld aan uit wilt geven (zeker niet wanneer je plannen hebt om op korte termijn weer te verhuizen). En, dubbel goed nieuws: het opknappen van je tuin beïnvloedt de waarde van jouw huis juist in positieve zin. Voor de eigen-huisbezitters betekent dat dus een minimale investering met maximaal rendement.

Krijg jij al groene vingers?

Goedkoop je tuin opknappen? 10 tips!

  1. Begin met een idee – maak zelf een (mentale) schets van jouw gewilde tuinontwerp
  2. Kijk naar gratis, gratis en nog meer gratis – op Marktplaats
  3. Koop je planten direct van de kweker
  4. Speel met datgene wat al wél aanwezig is in de tuin
  5. Bezoek de lokale en regionale kringloopwinkel(s)
  6. Koop moestuinzaadjes bij de Lidl en de Action
  7. Doe aan tuinonderhoud; leen eventueel gereedschap bij de buren (of via de Peerby app)
  8. Doe mee aan het NK Tegelwippen
  9. Check regelmatig op subsidiemogelijkheden voor meer groen in je tuin binnen jouw gemeente
  10. Behoor je tot een kwetsbare doelgroep? Vraag een vrijwilliger als tuinhulp aan

1. Begin met een idee – maak zelf een (mentale) schets van jouw gewilde tuinontwerp

Misschien ben ik iets té bevooroordeeld hierin, omdat ik vroeger landschapsarchitect wilde worden. Uiteindelijk koos ik door een twist van het lot voor een opleiding planologie. Maar mijn liefde gaat nog altijd uit naar landschapsarchitectuur en tuinen ontwerpen, al dan niet hobbymatig. Jij kunt dit echter ook, want – heel makkelijk – op Pinterest vind je daar volop inspiratie voor. Of bezoek eens de 200 showtuinen in bloemenpark Appeltern.

Maar, first things first: nog vóórdat je aan een tuinontwerp begint is het handig om éérst een tuinstijl te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een romantische tuin (Een Britse of een Franse tuinstijl); een hele groene tuin (een Italiaanse tuinstijl); een prairietuin; een Japanse tuin; een strakke moderne tuin, et cetera. Wees daarin ook redelijk en kijk wat er mogelijk is binnen jullie budget.

De keuze voor een bepaalde tuinstijl; daar een moodboard voor maken, en jezelf daaraan houden creëert straks de harmonie in je tuin waar je intens gelukkig van gaat worden. Geloof me. Dit hele proces kun je zelf doen en het is nog eens leuk ook! Ka-ching! Hier heb je de eerste winst in het opknappen van je tuin al te pakken.

2. Kijk naar gratis, gratis en nog meer gratis – op Marktplaats

Goed nieuws: je bent nooit de enige met het idee om je tuin op te knappen. Meestal krijgen vele anderen met jou hetzelfde idee. Meestal beginnen de tuiniers- en hoveniershanden van mensen weer te jeuken rond maart/april. Wanneer de ergste kou en nachtvorst over is gaan veel tuinen op de schop. En Marktplaats staat dan vol met GRATIS tuinbenodigdheden. Gratis tegels. Gratis planten. En gratis tuindecoratie. Daar kun jij mooi op reageren. Eind februari/begin maart ben je er vroeg bij en heb je vaak prijs.

Tip: zet een melding voor de zoekopdracht “tuin gratis” aan op Marktplaats. Of kies nog wat andere zoekwoorden die jou kunnen helpen.

Vaak moet je de gratis planten waar je op reageert wel nog even zelf eruit scheppen. En de gratis tegels die je overneemt moet je meestal ook zelf nog uit de tuin halen bij de persoon die ze weggeeft. Maar hey, als het jou ontzettend veel geld bespaart en je bent fit genoeg om dit te doen – why not? Het is in veel gevallen zelfs voordeliger om iemand met een aanhanger te betalen en mee te laten werken, dan om zelf gloednieuwe tuintegels te kopen bij een bestratingsbedrijf.

Just sayin’. Er valt genoeg gratis op te halen.

3. Koop je planten direct van de kweker

Ugh, hoeveel geld ik wel niet naar tuincentra heb gebracht voordat ik dít ontdekte: je planten direct van de kweker kopen scheelt je tientallen tot honderden euro’s.

Pas toen ik eind 2022 naar Brabant verhuisde kwam ik hier achter: bij de kweker kosten prachtige tuinplanten maar een paar eurootjes, terwijl je er in een tuincentrum makkelijk die prijs x10 voor betaald. Hand op de knip in de tuincentra dus en hup de auto in richting een kwekerij!

Tip: tussen Roosendaal en Tilburg, en Raamsdonksveer en Baarle Nassau (NL) – Baarle Hertog (BE), zijn een hele hoop kwekerijen te vinden. Dat geef je direct de mogelijkheid om er een leuk dagje uit van te maken. Maar niet getreurd als je hier nooit in de buurt komt, door het hele land bevinden zich kwekerijen. Google gewoon eens naar de dichtstbijzijnde ín of rondom jouw woonplaats.

4. Speel met datgene wat al wél aanwezig is in de tuin

Een reeds bestaande tuin is bijna nooit leeg. Er zit altijd wel iéts in wat hergebruikt kan worden. Denk aan planten uitscheppen en verpotten. Tegels verleggen. Dit alleen al kan een wereld van verschil maken.

Tuinonderhoud plegen aan bestaande losse óf vaste tuinelementen doet ook wonderen. Beits de schutting en het andere hout in de tuin (weer) eens. Spuit het terras af met een hogedrukreiniger. Snoei de planten terug.

5. Bezoek de lokale en regionale kringloopwinkel(s)

Lokale en regionale kringloopwinkel(s) zijn de perfecte snuffelplekken voor goedkope tuinartikelen. Zo vond ik ooit een moestuinbak van 1 x 1 meter mét wieletjes voor maar € 5,-! En ‘gedumpt’ tuingereedschap kost bij een kringloopwinkel vaak maar een fractie van de nieuwprijs. Het loont dus zeker om hier regelmatig een kijkje te nemen.

6. Koop moestuinzaadjes bij de Lidl en de Action

De eetbare tuin: wie wordt daar nou niet blij van? Een beetje geduld heb je er wel voor nodig, maar daar krijg je ook een hoop voor terug. De Lidl en de Action verkopen in het voorjaar allerlei zaden voor € 0,19 – € 1,49 per zakje. En bij de Action kun je ook allerlei kweekbakken en kweekbenodigdheden vinden. Ideaal om je tuin te vullen met meer groen én er ook nog eens uit te kunnen eten.

Dubbel winst dus, want zo ben je ook minder geld kwijt aan boodschappen.

7. Doe aan tuinonderhoud; leen eventueel gereedschap bij de buren (of via de Peerby app)

Een likje verf en een beetje beits go a long way. Maar ook de tuintegels afspuiten met een hogedrukreiniger of gewoonweg het onkruid tussen de stenen wegkrabben of -branden doet je tuin al flink opknappen. Heb je gras? Maai het dan. Ligt de tuinaarde onevenredig verdeeld? Maak het vlak. Zitten er nog dode éénjarige planten(resten) in de bloembakken? Gooi ze bij het Groente-, Fruit en Tuinafval.

Heb je gereedschap nodig om de klussen in je tuin te kunnen doen, maar beschik je niet zelf over het benodigde gereedschap? Bel dan gewoon eens bij de buren aan met de vraag of zij je er misschien tijdelijk aan kunnen helpen. Voel je daar niet schuldig over. Je kunt er altijd later weer iets voor terug doen, zoals een stuk van een zelfgemaakte taart – of een ander recept – delen. Het creëert alleen maar meer verbinding door zo nu en dan eens bij je buren aan te bellen. Natuurlijk hoeft het niet per se een ruildienst te zijn. Help elkaar waar je kunt. De meeste mensen staan daar zeker voor open.

Of download de Peerby app. Dit is een app waarop je kunt zoeken op het gereedschap dat je nodig hebt, bijvoorbeeld “Cirkelzaag” of “Hogedrukreiniger” en vervolgens ziet welke mensen dit in de buurt aanbieden. Soms tegen een kleine vergoeding, soms gratis. Mocht jouw benodigde gereedschap er tóch niet tussen staan, dan kun je er ook altijd nog over nadenken om bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt gereedschap te huren.

8. Doe mee aan het NK Tegelwippen

Verschillende gemeenten hebben zich aangemeld voor het NK Tegelwippen. Buiten dat gemeenten op een leuke manier zo de strijd onderling met elkaar aangaan om zoveel mogelijk te vergroenen – met behulp van inwoners, is het ook nodig om een groenere leefomgeving te creëren: “Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.” (Bron: NK-Tegelwippen.nl)

Sommige gemeenten verstrekken subsidie voor het vergroenen van je tuin. Andere gemeenten geven gratis beplanting weg.

Hier kun jij – als je dit op tijd in de smiezen hebt – mooi gebruik van maken.

Doet jouw gemeente nog niet mee met het NK Tegelwippen? Dan kun je daarvoor een verzoek indienen bij de betreffende beleidsmaker.

9. Check ook regelmatig andere subsidiemogelijkheden voor meer groen in je tuin

Volgens Milieu Centraal is er steeds vaker subsidie beschikbaar voor het vergroenen van de tuin. Daarom hebben zij een “Groene Subsidiewijzer” ontwikkeld waar je gebruik van kunt maken. Dat doe je via deze link: groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl. Je kunt de plaatsnaam van jouw gemeente intikken en vervolgens zie je óf en zo ja, wélke subsidie(s) er beschikbaar is – of zijn. Je kunt zelfs aangeven of je een woningeigenaar, een Vereniging van Eigenaren, of een huurder bent, zodat je direct de resultaten te zien krijgt die bij jouw persoonlijke situatie passen.

10. Behoor je tot een kwetsbare doelgroep? Vraag een vrijwilliger als tuinhulp aan

Zoals door de organisatoren van het NK Tegelwippen ook wordt gesteld: een groenere leefomgeving heeft een positief effect op onze mentale gezondheid. Misschien wist jij dit allang, maar zijn tuinwerkzaamheden voor jou op dit moment gewoon te zwaar. Dan kan een vrijwillige tuinhulp uitkomst bieden!

Op de website van NL voor Elkaar kun je gratis een tuinhulp inschakelen. Voor iedereen die het zelf niet kan. Veilig en in je buurt.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

OVER

Hey, you! Welkom op de reis- en lifestyle blog van een 35+'er. Mijn liefde voor schrijven was té groot om er niks mee te doen en mijn hoofd stroomt over van ideeën. Daarom creëerde ik een plekje waar ik naar hartelust mijn gang kan gaan. Ik woon samen met mijn uit Spanje geadopteerde viervoeter in Kaatsheuvel. Ps. Op deze website vind je dus de artikelen van een wild child met grootse dromen en een zacht karakter. Veel leesplezier!

Categorieën

Previous Story

Life after 35

Next Story

Valencia is verrassend veelzijdig: ontdek wat je er allemaal kunt doen in 3 dagen

Latest from Blog

Go toTop